novice
Predsednik republike Borut Pahor je v znak hvaležnosti sprejel gasilce, prostovoljce in druge sodelujoče pri gašenju julijskih požarov na Krasu, največjih v zgodovini Slovenije. Vročil jim je priznanje jabolko navdiha.

Jabolko navdiha je po  besedah predsednika države g. Boruta Pahorja, izraz občudovanja in hvaležnosti vseh prebivalcev Slovenije. “Tako čutimo do vas, junakinj in junakov, imenovanih in neimenovanih, ob sijajno opravljenem delu in srčnosti, ki nas navdihujeta. Med nami imate posebno mesto. Z vašimi dejanji ste v skupnosti ustvarili močno vez, ki je nič ne more prekiniti. To je veličina junakinj in junakov, ki postanejo legende in navdihujejo v večnosti,” je zapisal.

Letos je Slovenijo prizadelo več požarov. Najobsežnejše in najzahtevnejše posredovanje je bilo na Krasu, kjer se je več kot 20.000 ljudi 15 dni bojevalo z ognjenimi zublji in branilo ljudi, da jim ogenj ne bi vzel vsega.

Težke razmere so pokazale, kdo so resnične junakinje in junaki, vendar so rodile tudi nove,” je dejal predsednik države in spomnil, da so prostovoljci na pomoč prihajali z vseh koncev Slovenije. Poudaril je tudi pomoč krajanov, ki so poskrbeli, da so si lahko sodelujoči v intervencijah za trenutek oddahnili, okrepčali in si nabrali moči za nadaljnje delo, ki mu včasih ni bilo videti konca.

“Počaščeni smo, da ste prepoznali naše delo in trud,” je povedal poveljnik Gasilske enote Nova Gorica in vodja intervencije ob požarih na Krasu Simon Vendramin. Spomnil je na neprespane noči, polne agonije in stresa, ko so se gasilci več kot dva tedna nepretrgoma borili z ognjenimi zublji.

Vsem udeleženim se je zahvalil tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Ob tem je pojasnil, da bodo  v Sežani opravili analizo intervencije, kjer bodo pregledali pridobljene izkušnje.