Natisni

14.03.2018 smo imeli v Delavskem domu Trbovlje 22 občni zbor ZSPG. Občnega zbora so se poleg članov ZSPG in njenih organov udeležili še ministrica za obrambo ga. Andreja Katič, županja občine Trbovlje Jasna Gabrič, generalni direktor URSZR Darko But, namestnik generalnega direktorja Brane Dervodel , glavni republiški inšpektor Milivoj Dolščak, direktorji poklicnih enot, poveljnik GZS Franci Petek, predsednik SPGS Aleksander Ogrizek,sekretar SPGS David Švarc , poveljnik in predsednik GZ Trbovlje, Tanja Tofil URSZR, ter ostali visoki predstavniki.
V uvodu je zapel pevski zbor ZARJA iz Trbovelj ,ki ga vodi dirigentka Mihaela Bola- Obrovnik z gasilsko himno .
Za popestritev občnega zbora pa je poskrbela mladina PGD Trbovlje – mesto, pod vodstvom Sandi Lepoša z skečem.
Predsednik ZSPG Miran Korošak je vse prisotne pozdravil, predlagal dnevni red občnega zbora in predlagal delovno predsedstvo Črt Praprotnik, Denis Nušinović in Primoz Zniderr katerega so udeleženci občnega zbora potrdili.
Zbrane je uvodoma pozdravila županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič, ki je povedala, da imajo Trbovlje svojo poklicno gasilsko enoto in prav zato se še posebej dobro zavedajo, kako pomembni sta zaščita in varnost, zato delovanje gasilcev podpirajo, ter dodala: »Vem, da je pomembna oprema. Prišli smo do nove gasilske avtolestve . Sedaj pa imamo nekaj več dela z obnovo gasilskega doma, je dejala.

Slavnostna govornica pa je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je poudarila pomen gasilstva na slovenskem, tako poklicnega kot prostovoljnega in pohvalila medsebojno sodelovanje obeh organizacij. Ministrica za obrambo Andreja Katič je povedala, da Ministrstvo za obrambo in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje zelo dobro sodelujeta z Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev ter med dosežki izpostavila ureditev prostorske stiske, saj je Združenje slovenskih poklicnih gasilcev v Celju dobilo nove prostore.
Predsednik ZSPG Miran Korošak , se je zahvalil ministrici in URSZR za vso pomoč in izpostavil dvig sofinanciranja za 3 %, pomoč pri nabavi računalnika za pisarno in brezplačen prenos vozila, na ZSPG. Vozilo bomo na svečan način prevzeli v aprilu na redni seji.
Po poročilih predsednika, blagajnika, nadzornega odbora, verifikacijske komisije in nagovora gostov, smo še podelili priznanja in odlikovanja zaslužnim članom, ter zahvale upokojencem.
Najvišja priznanja ZSPG sta podelila predsednik ZSPG Miran Korošak in ministrica za obrambo Andreja Katič.
Najvišje priznanje ZSPG so prejeli :
MEDALIJA ZA POŽRTVOVALNO DELO - Bostjan Turk GaRS FRAPORT SLOVENIJA
Boštjan Turk, član ZSPG , je bil dne 25.5.2017 Vodja intervencije na požaru v podjetju Kemis. Kot Vodja intervencije je, strokovno in požrtvovalno vodil samo intervencijo. Z svojim vodenjem je tako preprečil še večjo ekološko nesrečo, ter tako pomagal ogroženim osebam v nesreči.

MEDALIJA ZA POŽRTVOVALNO DELO- Janežič Robert , Čelič Miran, Gregor Kos GRC NOVO MESTO
Dne 22.09.2017 se je okoli desete ure dopoldne zgodila prometna nesreča na Seidlovi cesti v Novem mestu. Re CO NM je aktiviral gasilce GRC Novo mesto, kateri so posredovali na prometni nesreči. Ob prihodu na mesto nesreče so bili že prisotni policisti, kateri so zavarovali mesto nesreče. Osebno vozilo je bilo zaleteno v obcestno zaščitno ograjo, iz vozila pa je bil že rešen nepoškodovan otrok. Po pregledu poškodovanega voznika je bilo ugotovljeno, da ne kaže znakov življenja.
Z Hitrim ukrepanjem in pravilnim izvajanjem TPO, so gasilci nudili osebi pomoč ob zastoju srca, kateremu je posledično botrovala prometna nesreča. Oseba je preživela, otrok pa v nesreči, razen travmatičnega dogodka ni bil poškodovan.

Zlato plaketo ZSPG sta prejela :
g. Šink Franc URSZR in g. Dolščak Milivoj, glavni inšpektor, Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
Za izredne dolgoletne zasluge pri razvoju, krepitvi in višanju ugleda Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.

Plaketa ZSPG ob 120 obletnici delovanja je prejelo :
PGD VELJENJE z poklicnim jedrom.
Plaketa ZSPG :
DARKO BUT gen.dir. URSZR
SREČKO ŠESTAN poveljnik CZ
FRANCI PETEK poveljnik GZS
ICZR RS šola Ig
Skupno je bilo podeljeno : 66 odlikovanj in priznanj

 

Fotogalerija