30.11.2022 je potekal posvet na temo Požar KRAS 2022. Posveta se je udeležilo 60 poklicnih gasilcev iz vseh poklicnih gasilskih enot.

Spomnimo :
Požar na Krasu se je začel 15. julija 2022 in je zajel več kot 2000 hektarjev italijanskega in slovenskega dela planote Kras. Gre za največji požar v zgodovini samostojne Slovenije. Nastanek požara delno pripisujejo iskram, nastalim zaradi zaviranja vlaka, delno pa ostaja nepojasnjen. Zaradi suhe in goste vegetacije, visokih poletnih temperatur ter močne burje se je hitro razplamtel. Gašenje sta otežila težko dostopen teren in neznana količina neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) iz prve svetovne vojne.
Zaradi NUS je imelo veliko vlogo gašenje iz zraka, saj gasilci niso mogli prodirati v notranjost požara, ampak so lahko predvsem branili robove.
V Sloveniji se je z njim spoprijelo več kot 19000 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz Slovenije in Italije, Civilna zaščita, Slovenska vojska, Rdeči križ, Zavod za gozdove in družba Slovenski državni gozdovi, druge javne službe ter italijanska Gozdarska straža. Gašenje je potekalo v več sektorjih s podporo iz zraka.

Hvala vodji intervencije Simonu Vendraminu in njegovim pomočnikom, za odlično predstavitev.